Какво трябва да направите задължително, за да подготвите дома си за зимата?

Какво трябва да направите задължително, за да подготвите дома си за зимата?

30.11.2017 16:16

Не е късно да проверите готовността си за зимата и от гледна точка на дома, който обитавате

На прага на зимата всеки от нас вече е помислил за дебело облекло, обувки и аксесоари, за да се опази от студа и снега. Подготовката обаче е необходимо да е комплексна и касае и жилището, което обитаваме. Ако през лятото сме пропуснали да вземем по-сериозни мерки, тъй като сме били ангажирани с други задачи или просто сме се забавлявали, сега е моментът на ревизираме състоянието на дома си.

Бихте могли да се консултирате със специалисти, които да ви насочат за ключовите моменти. Все пак има основни точки, които бихте могли още сега да обследвате, за да сте спокойни, че сте готови да посрещнете зимата:

 

Настилката на пода

Ако тя е прекалено износена или никога не е подменяна, погрижете се да инвестирате в нея при първа възможност. На пазара вече има изгодни варианти за ламиниран паркет, а ако харесате по-скъп, винаги бихте могли да изчакате за промоцията преди празниците. Старите килими също подлежат на освежаване, а ако вече са захабени, може направо да ги смените с нови

 

Банята

Да се преобрази банята изцяло изисква солидна сума за ремонт, но на този етап бихте могли да започнете от някои по-дребни на пръв поглед детайли. Купете нова душ батерия, почистете и запълнете фугите на плочките, изберете си друга завеса за къпане, а ако е нужно подменете и тоалетната чиния. Не считайте, че това е каприз и ще задоволи само очакванията ви за комфорт. През зимата влагата се задържа за по-дълго време и съсипва още повече мебелите и декорацията в банята. Може да го предотвратите с няколко прости стъпки.

Видът на банята ще се подобри значително, ако се погрижите за проблемните зони в нея, които изискват къртене – смяна на плочки, изравняване на стени, създаване на ниши. За целта обаче задължително се доверете на професионална фирма, предлагаща такива услуги. Може да потърсите в Гугъл кърти, чисти, извозва цени.

 

Оглед и подобрения в кухнята

Кухнята е помещението, което главно се използва през зимата. Семейството се събира често, канят се гости и атмосферата е празнична. Ето защо трябва да внесете поне леки подобрения, за да се насладите заедно на тези мигове. Разбира се, ако смените плота на кухненското обзавеждане, закрепите вратичките на шкафовете, внесете поправки, където е необходимо, ще предотвратите задълбочаването на някои съществуващи проблеми.

 

Топлоизолацията

Това е един от най-съществените въпроси, но като за начало обърнете внимание на дограмата. Ако не се затваря плътно, повикайте майстор - той ще изравни участъците, които създават пречки. Проверете какви са възможностите за допълнително уплътнение.

Ако дограмата е дървена, може да положите боя, устойчива на влага, а след това да залепите уплътнителна лента на всички врати и прозорци.

 

Профилактика на климатиците

Ако разчитате на тях за отопление, есенната профилактика е належаща. Уредите се почистват и зареждат с фреон, за да понесат минусовите температури, които предстоят.

Сподели новината

Тагове