Какво се случва с цените на жилищата след Ковид-19 и ще има ли имотна криза

Какво се случва с цените на жилищата след Ковид-19 и ще има ли имотна криза

25.06.2020 12:08

Виден специалист в областта разкри какво се случва на имотния пазар в момента и отговори точно и ясно дали ще имотна криза. Определено ще се изненадате.

През първото тримесечие на тази година България се изкачва с пет места в глобалния индекс на консултантската компания Knight Frank за цените на жилищата, като заема 18-о място сред 56 страни, с годишен ръст от 6,2%.

В края на миналата година страната ни заемаше 23-то място в същия индекс. Март и април намаляха значително запитванията за покупка на ново жилище, но това беше пауза. Последният месец и половина нивата се възстановяват. Това посочи инж. Георги Шопов от Националната асоциация на строителните предприемачи.

 

Инж. Георги Шопов По думите му е имало редица запитвания за намаляване на цените в дните на криза. Цените на жилищата се определят от търсенето и предлагането. В момента търсенето е по-голямо от предлагането, допълни той. Цените на жилищата е важен въпрос като цяло в развитието на едно общество. За да паднат цените, това няма да стане заради пандемията. Трябва да е по-либерален режимът за издаване на разрешителните за строежи, но има голяма съпротива. Когато предлагането е повече, качеството се качва.

 

Трябва да има и повече терени за строене. Самите терени са много скъпи. Предлагаме да се регулират нови територии, обясни инж. Шопов пред Bulgaria ON AIR. Той допълни, че световната тенденция е да продължават хората да живеят по градовете и жилището е най-сигурният финансов остров.  Цените скачат със 7-8% в София на година. Тенденцията с живота в предградията ще дойде и тук, защото е по-привлекателна, прогнозира експертът.

 

Сподели новината

Тагове