Ето как вървят наемите на имоти в София и кои райони са най- желани

Ето как вървят наемите на имоти в София и кои райони са най- желани

19.07.2018 14:55

Наемите на жилища в столицата са се повишили много, с около 20% през тази година, сочат данни на агенцията за недвижими имоти Адрес. Най-значително е покачването в кварталите Дружба, Витоша, както и в източните райони на столицата. 750 - 800 лв. достигат средните наемни цени за двустаен апартамент, при 600 лв. за миналата година. При жилищата с две спални от 800 - 900 лева през миналата година наемите вече са около 1000 - 1100 лв. Тенденцията за непрестанно нарастване на наемите е на път да блокира пазара, алармират от агенцията.

Причина за това е, че на фона на растящите оферти доходите, с които разполагат наемателите, не се увеличават, а се запазват на нивата от миналата година. Поради това клиентите трудно откриват желаното жилище и сключените сделки от началото на годината са почти двойно по-малко спрямо същия период на 2017 г.

Достъпността на жилищата под наем в София видимо се понижава. Месечният наем за двустаен апартамент вече почти надвишава 50% от средната работна заплата в столицата. Семейство с двама работещи може да си позволи подобен тип имот, отделяйки около 25% от месечните си доходи си за наем. При индивидуален наемател обаче тази опция е тежко постижима, пояснява Георги Павлов, изпълнителен директор на Адрес.

 

Опцията за бъдеща покупка на жилище все повече се приема като възможна алтернатива от купувачите, най-вече на фона на ниските лихви по ипотечните кредити. При някои банки те паднаха дори под 3 на сто. При настоящите банкови условия, месечните наеми често надвишават вноските по кредитите, което предопределя избора. Това е и един от факторите за поддържането на висока активност на пазара за покупко-продажби през летните месеци на 2018 г. казват експертите, пише Сега.

В същото време данни на агенция Антре показват, че едва 20% от наемателите в София обитават наетите си жилища 2 или повече години и те се считат за най-перспективни. Делът на тези, които изпълняват стандартния договор за наем от 1 година, е 73% от наемателите. Друга част от потребителите напускат жилището заради смяна на местоработата или напускане на страната. Заради високите наеми все по-често се случва дадено жилище да се наема за няколко месеца, докато се търсят по-изгодни обяви. Най-честата причина за напускане на жилището е покупка на собствено. Сметките показват, че наемът на един тристаен апартамент може да е колкото вноската по ипотечен заем за период от 30 години. Това на практика е най-логичният аргумент за голямото търсене на жилище с цел покупка в столицата, коментират от агенцията.

Антре дава и друг извод - че поради краткосрочните наеми и бързия поток на наемодатели вдигат значително стойността на наемите през последните години.

Хората, които имат спешна необходимост от жилище, често са принудени да наемат за кратко апартамент, който надвишава финансовите им възможности, докато открият по-изгодно решение, категорични са от агенцията. Обикновено наемането на такова жилище продължава в рамките на 3-4 месеца.

Собственици, които търсят по-високи доходи, се обръщат към възможността за краткосрочно отдаване чрез онлайн платформи. Това най-често са апартаментите в центъра на столицата и около Централна гара заради високия интерес към тези райони. Така количеството предлагани имоти за дългосрочен наем се ограничава, изтъква Йорданка Рангелова от Адрес. Краткотрайните наеми обаче носят и неприятни последици за наемодателите - твърде бързо изхабяване на имота, високи разходи по поддръжка и почистване. Експертите прогнозират, че ако наемите продължават да се задържат на сегашните цени, търсенето ще продължи да се понижава и наемодателите ще се изправят пред сериозни затруднения. Ако станем свидетели на повече оферти на пазарни цени, интересът на наемателите ще се възвърне и това ще доведе до поетапно балансиране, казва Рангелова.

Expert.bg

Сподели новината

Тагове