Ето какво засилено започна да се търси в имотния бранш

Ето какво засилено започна да се търси в имотния бранш

15.01.2019 13:56

Пазарът е стабилен и годинита започва добре.

Засилен интерес към покупка на къщи и парцели край София, отчитат брокери от компания за недвижими имоти. Бюджетите на купувачите най-често са два типа – от 30 хил. до 60 хил. евро и до 165 хил евро.

Като цените на недвижимите имоти зависят пряко от локацията, коментират брокерите. Не малка част от клиентите разчитат на кредит или продават свой имот в София, за да закупят жилище в престижните райони близо до столицата като Банкя, Бояна и Драгалевци, докато имоти в Нови Искър купуват предимно хора с по-нисък бюджет.

 

Сделки се осъществяват преди всичко с имоти, които са ситуирани до 50 км. от столицата, за да биха могли работещите безпроблемно да пътуват до града всеки ден. Инвестиционната активност в нови жилищни проекти в покрайнините на София се засилва успоредно с търсенето. Наличието на свободни терени извън столицата позволява реализирането на по-мащабни проекти, включващи апартаменти, къщи, търговски обекти, детски градини и дори спортни съоръжения.

 

Три са основните типове клиенти, които търсят да си закупят имот или парцел извън града – семейства, бъдещи пенсионери и хора със свободни професии. Младите семейства често са хора, които заемат управленски позиции и разполагат с добри доходи за поддръжка на имота. Те търсят живот извън шума на големия град и искат да отглеждат децата си в по-спокойна обстановка. Вторият тип са хора на възраст около 50 години.

 

Техният мотив за покупка е свързан с планиране на пенсионирането си. Разчитат на повече удобства и качествена среда за живеене. Част от този тип клиенти работят в чужбина и възнамеряват да се завърнат в България след пенсиониране. Засилва се интересът и от млади хора със свободни професии. Най-често те са заети в IT сферата, което им позволява да работят дистанционно. Те търсят добра алтернатива на градския живот. Купувачите търсят предимно самостоятелни къщи и терени за застрояване. Готовите имоти, които предпочитат, са с площ между 200 и 350 кв. м. А при парцелите се търсят терени с площ над 800 кв. м. до около 1,5 дка. По-често хората предпочитат да купят двуфамилни жилища, пише в. Монитор. Клиентите, които разполагат с ограничен бюджет, се насочват към къщи в комплекс.

 

При тях обаче има такса за поддръжка. Преобладаващата част от клиентите предпочитат готов имот, вместо да строят тепърва. Но са склонни да инвестират средства при обзавеждането. Докато хората с по-нисък бюджет търсят евтин парцел, в който да построят сглобяема къща. Най-важното условие при покупка на имот извън столицата е осигуреният достъп до жилището целогодишно. Клиентите искат изрично да се уверят, че придвижването до имота им няма да бъде възпрепятствано през зимата. От значение е и близостта до спирки на обществения транспорт. При готовите имоти купувачите предпочитат къщите да са сравнително нови и да не се нуждаят от сериозен ремонт. Важно е наличието на просторен и равен двор. Когато търсят терен, хората обръщат внимание на изложението – накъде ще бъде насочена къщата. Това важи най-вече, след като има денивелация, коментират от компанията.

Сподели новината

Тагове