Ето какви са прогнозите на строителите, докога ще растат цените на имотите

Ето какви са прогнозите на строителите, докога ще растат цените на имотите

24.11.2017 16:18

Тази година секторът разчита на нови проекти за офиси, жилища, фабрики и хотели. Нагласите са и за повече инфраструктурни поръчки с еврофондове.

Около 2,5 млрд. лв. се очаква да бъдат отпуснати по търгове от европейски програми до края на програмния период (2022 г.). Една голяма част от тях са по оперативна програма Региони в растеж 2014 - 2020. Предстоят големи проекти в жп инфраструктурата, финансирани от оперативна програма Транспорт и транспортна инфраструктура, а Министерството на околната среда и водите би трябвало да обяви поръчки за над 1 млрд. лв. в сектор Води.

От строителния бранш разчитат и на програмата за саниране на блокове. В процес са строителствата на много фабрики в различни части на страната, като инвеститори са и български, и чуждестранни фирми. Очаква се да стартира строителството на логистичния център на датска мебелна компания в Божурище, както и на небостъргач и няколко други големи сгради в столицата - на околовръстния път в „Младост“ и „София тех парк“. Много от обществените поръчки обаче остават под въпрос.

През февруари строителният сектор отчете нови поръчки, което е съпроводено и с по-оптимистични очаквания за дейността през пролетните месеци. Очакванията на мениджърите са продажните цени да останат без промяна.


Строителството ще расте до 2018 г., после тръгва надолу

Притеснително за експертите е и че периодите на криза и възход в сектора се редуват през кратки интервали от време, докато сроковете в строителния процес остават същите. Това предизвиква сериозна непредвидимост в сектора.

Статистическите данни показват ръст от 26% при започнатите апартаменти в столицата за първото деветмесечие на 2016 г. спрямо предходната. Броят на сключените сделки през миналата година, обаче е едва 7%, в сравнение с 21% през 2015г. Това показва, че се строи се повече, отколкото се купува. Именно тази тенденция и пренасищането на пазара на недвижими имоти, ще доведе до забавяне на строителните темпове през 2018г.

Вижте нашите предложения за апартаменти в строеж: 

Сподели новината

Тагове