Защо цветовете в дома ви са толкова важни и как ви влияят

Защо цветовете в дома ви са толкова важни и как ви влияят

13.03.2019 11:38

Защо цветовете са толкова важни за дома ни и на кои точно да се спрем? Доста интересен въпрос върху, който трябва да се замислите

След като някой се премести в първата си квартира или жилище, дори и да няма достатъчно средства, гледа поне да освежи и подреди всичко по свой вкус. Така може да си позволи да замени белия цвят по стените с нещо прасковено или дори по-свежо или пък да заложи на сивото или зеленото, а в средата да постави любимата си картина.

 

Ефектът на цветовете върху настроението ни

Цветовете, които избираме да ни заобикалят, оказват положително или отрицателно въздействие върху емоциите ни. Така например онези, които се борят с постоянните си притеснения, се успокояват, гледайки боядисаната в зелено стая или хола, който е обсипан с цветя. От друга страна синьото в спалнята или банята може да им носи спокойствие – все пак там човек прекарва най-много време.

Ако погледнем по-топлите тонове, червеното не е за всеки. То ни прави по-напрегнати и разтревожени. Малко са онези, които си боядисват хола в червено. В тази връзка може да се каже, че всеки трябва да определи кои са любимите му цветове и кои най-вече го карат да се чувства добре.

Въпреки че малцина са онези, които разбират от интериорен дизайн, могат да подберат така цветовете и мебелите си в квартирата или дома, че да привлекат положителните емоции към себе си. Според експерти, правилно подбраният цвят на латекса в помещенията, например, може да влияе на енергийните ни нива.

 

Според специалиста по цветоусещане Лесли Харингтън, дори когато несъзнателно мислим за нюансите на заобикалящата ни среда, всеки цвят може да промени настроението ни. „Цветът може абсолютно да повлияе на поведението на човека и на начина, по който той мисли и чувства. Когато влезете в червена, розова или синя стая, сърдечният ви ритъм ще се промени по различен начин. Това е неволна телесна реакция“, коментира той пред Healthline.

Погледнато от психологическа гледна точка, двама души може да нямат еднаква асоциация към един и същ цвят. По данните на експерта, различните ни възприятия за цвят се формират чрез универсални, културни и лични преживявания. Така например червеното, което както казахме, не е предпочитано за боядисване на стените, се свързва с любовта. Може да нямате червени мебели вкъщи, но пък да харесвате да получавате червени балони и цветя на Свети Валентин.

 

Ако сте любител на морето, синьото или тюркоазеното трябва да присъстват в дома, в комбинация с бяло и бежово. Така самата обстановка ще ви напомня за безгрижните летни дни, гмуркане, разглеждане на корали и събиране на мидички. Светложълтото или преливащото в оранжево, е друг пример с цветова гама, която може да повдигне настроението. Тези и други цветове, свързани със слънцето, карат много хора да се отпуснат и усмихнат.

Дори една картина в помещението, килим или по-пъстро одеяло, могат да ви донесат усещане за уют и да ви накарат да се усмихнете.

Сподели новината

Тагове