Най- накрая се стабилизира пазара на жилища в София. Ето каква е средната цена на апартамент и какво се търси най- много

Най- накрая се стабилизира пазара на жилища в София. Ето каква е средната цена на апартамент и какво се търси най- много

28.11.2017 14:59

Средно срещу около 1000 EUR се търгува квадратният метър жилищна площ в София. След стабилно и плавно поскъпване в сегмента, вече се гледа стабилизиране на цените. „През третото тримесечие средната цена на жилищата запазва достигнатите през второто тримесечие стойности и не се наблюдава изменение. Към момента пазарът е в баланс и се радва на отлични условия за покупко-продажби на имоти, със стабилно търсене и наличен избор от ново строителство”, казва изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова.

Разглеждайки данните на годишна база, от компанията отчитат ръст от 14% при цените на жилищата през третото тримесечие на текущата година в сравнение със същия период на миналата. Средната цена, на която се купуват апартаменти, е 93 000 EUR.

За разглеждания период сделките с жилища в София са 6300, което е повишаване от 3.5% спрямо идентичното тримесечие на миналата година, когато са били извършени 6073 продажби.

 

Превес има при новото строителство. Около 60% от сделките са точно с такъв тип имоти. Половината от клиентите са купили жилища с две стаи, а 35% - с три стаи. Многостайните апартаменти продължават да не се радват на интерес от масовия купувач. Там сделките с нови имоти от този тип са едва 5%.

Покупката на ново жилище на етап „до ключ” не е популярна в България. Едва 5% от клиентите се възползват от нея. Причината най-вече е високата цена. От продадените жилища едва 25% са напълно обзаведени. Наличието на ТЕЦ продължава да притеснява клиентите. Доказателство за това е, че едва половината от апартаментите, обект на сделка, са с централно парно.

Сподели новината

Тагове