Кои са важните неща за купувачите на имоти?

Кои са важните неща за купувачите на имоти?

29.10.2018 16:07

70% от купувачите на ново строителство са склонни да плащат над определения си предварително бюджет за качествено строителство и добра локация. Това сочат данни на проучването на компания BLD.

Според изследването на компанията, наличието на съществуващо вече паркомясто или гараж е друго важно предимство и повод за надплащане за около 45% от запитаните.

В случай, че няма прилежащ подобен обект към имота, 39% от хората декларират намерението и да купят гараж отделно, а 59% - да потърсят паркомясто за покупка.

 

Все още тристайните жилища са най-популярни сред клиентите, купуващи ново строителство. Според данните на компанията, желаещите да сключат сделка за двустаен или тристаен имот  формират общо над 90% от всички.

По-големите, както и едностайните жилища, рядко представляват интерес за масовия купувач и са резултат по-скоро от индивидуални нужди.

В същото време, проучването на BLD сочи, че над 20% от възнамеряващите да купят нов дом биха искали повече стаи от тези, които обитават в момента, но не и по-голяма квадратура.

„Купувачите търсят функционалността, която им позволява по-големият брой помещения и са склонни на компромис с големината на отделните стаи“, обяви Александра Тодорова, маркетинг мениджър на BLD.

 

Дианабад, Изток, Изгрев, Лозенец и Борово са сред най-предпочитаните квартали, като според запитаните ключовите фактори за това един район да бъде желан са комуникативността, спокойствието, престижът и зеленината.

 

Между 60 000 и 100 000 евро е стойността на по-голямата част от покупките на потребителите, вече сключили сделка. Те представляват 55% от всички. С по-скъп имот – над 100 000 евро, са се сдобили 10% от хората, а с по-евтин – под 60 000 евро, останалите 35%.

Сходна е ситуацията при хората, планиращи в краткосрочен план да купят имот ново строителство. Около 65% са определили бюджет между 60 000 и 100 000 евро, малко над 30% смятат да похарчат до 60 000 евро, а едва 5% възнамеряват да платят над 100 000 евро за желаното жилище.

Източник:economic.bg

Сподели новината

Тагове