Как да изберем на кой етаж да си купим апартамент?

Как да изберем на кой етаж да си купим апартамент?

05.04.2019 16:48

При избор на жилище, особено при нови проекти, често вариантите, от които можем да избираме са няколко: партер с двор или без, при затворени комплекси, първи етаж над партер, последен етаж, средни етажи.

Често хората се замислят за закупуването на последен или приземен етаж за дом и това е нормално, тъй като и двата варианта имат положителни характеристики, които ги правят желани пред етажите в междинните нива на сградата.

 

Апартамент на партерен етаж с градина

Получавате допълнително пространство, със собствена градина, където семействата с деца могат да се насладят на възможностите, които дава.

Жилището на приземния етаж може да бъде много удобно за семейства с деца или някои възрастни хора с намалена или без подвижност. Достъпността е фактор, който трябва да се вземе предвид, както и нейната цена. Градините са допълнително пространство към жилището, споделиха колегите от www.manager.bg

Недостатъци на този тип имоти: несигурност, независимо, че в повечето случаи затворените комплекси имат охрана и видео наблюдение. Налагат се допълнителни разходи за охранителни системи. Шумът, който е основният проблем през лятото, в случая с басейн или други места за отдих, като и липсата на отделеност от другите съседи. На практика, при приземните етажи липсва самостоятелност и можем да бъдем наблюдавани от всички любопитни наоколо.

 

Първи етаж.

Тези имоти са на приземно ниво или малко над него, или над магазини, или над гаражи или над офиси. Ако са в затворен комплекс, в който има приземни апартаменти с градина, те са непосредствено над градината, което е съпътствано с целия шум, който идва от обитателите на двора.

Когато говорим за първи етаж, извън затворен комплекс, отрицателните аспекти са както липсата на светлина, така и възможното съществуване на търговски обект или заведение под него, с произтичащите от това шумове. Не само това, но и миризмите на вътрешната или външната канализация могат да са проблем, особено в случаите, когато имотът е над мазета. Друг недостатък, който следва да се има предвид е шумът и прахта от улицата, която е пред или в близост до кооперацията.

Предимство на долните етажи и може би най-впечатляващото е цената, тъй като те обикновено са по-евтини от горните етажи. Достъпът до улицата е много по-удобен, като се избягват стълби и асансьори, което е важен комфорт за семейства с малки деца или възрастни хора.

 

Средни етажи

втори и третият етаж, в сграда с пет етажа, са най предпочитаните.

Хубавото при този тип жилища е, че все пак светлината и сигурността са значително по- добри от партерните и първите етажи, както и добрата им енергийна ефективност.

Недостатък е, че има хора, живеещи от всички страни и с произтичащите от това шумове и липса на уединеност, течове и др. подобни.

Често хората се притесняват от последните етажи заради възможност да протече покривът. Това е един доста основателен страх и притеснение, но този проблем, в краен и в най-лошия случай може да бъде решен и от самите нас, без да зависим от волята или липсата на такава от съседите. Ако обаче протече банята, пералнята или каквото и да било на съседа отгоре и той откаже да съдейства, то тогава изпадаме в много сложна ситуация, която е дълга за разрешаване и в този казус ще се окаже, че последен етаж е за предпочитане.

 

Перлата в короната

Последните етажи или така наречените пентхаус имоти или мансарди, могат да бъдат определени като перлата в короната, независимо от допълнителните разходи, които съпътстват тези имоти. Причините: тераса с простор, светлината, изгледите и липсата на някой над нас, който може да наруши спокойствието, отдалеченост от улиците, прахта и градския шум.

Светлината, усещането, създадено от свободното пространство и възможността за изграждане на повече стаи са съществени особености на последните етажи.

Недостатъци: Течовете, които несъмнено могат да възникнат, както и по-ниската енергийна ефекттивност на този тип имоти. Терасата, която е предимство е и недостатък, защото е достъпна само през месеците с добро време.

Последен етаж, който не е подходящо изолиран, може да има големи разходи за живеене, както за отопление през зимата, така и за охлаждане през лятото.

 

Кой е най-добрият вариант?

Няма по-добър вариант. Трябва да анализирате всеки случай, всяка сграда и да знаете дали покупката на последен или на партерния етаж е добра или лоша идея.

Някой нови изследвания показват, че колкото по-висок е етажът, толкова по-голяма е продължителността на живота ви.

Експертите от университета в Берн в Швейцария установиха, че шансовете за смърт от сериозно белодробно заболяване са 40 на сто по-големи сред жителите, които са живели на приземния етаж, в сравнение с тези с апартамент на осмия етаж или над него. Те също са с 35% по-малка вероятност да умрат от тежко сърдечно заболяване, защото слизането и изкачването на стълбите означава, че са в по- добра физическа форма. Хората, живеещи на по-високите етажи също така са изложени на по-малко замърсяване и шум от тези на нивото на земята

В поредица от експерименти изследователите открили, че хората на по-високи височини в офис сграда са по-склонни да поемат финансови рискове. Проучването е достъпно онлайн в Journal of Consumer Psychology. Когато увеличите височината в етажа въздействате подсъзнателно върху чувството за власт, казва водещият автор Сина Естеки, доктор по медицина, асистент по маркетинг в бизнес училището в университета в Маями. Това повишено чувство за сила води до по-рисково поведение.

 

Въпреки това, животът на високите етажи не винаги е най-подходящ за вашето здраве.

Едно проучване от Испания показа, че по-високите етажи са едно от най-лошите места за страдащи от сенна хрема. Смята се, че прашецът, освободен сутрин, се издига нагоре в горната атмосфера, когато температурите се затоплят. Когато въздухът се охлади вечер, той започва отново да се спуска, влизайки през отворените прозорци.

Сподели новината

Тагове