Ето и кой е кварталът, който се развива с най-бързи темпове за момента

Ето и кой е кварталът, който се развива с най-бързи темпове за момента

08.12.2017 16:08

Имотният пазар продължава да се развива с рекордни темпове и през 2017 година, като основен двигател остава новото строителство. Само за второто тримесечие от годината за жилищни сгради в София са издадени 207 разрешения за строеж, което е увеличение с 25% спрямо първото тримесечие на годината и 10% спрямо същия период на 2016 година.

В следващите няколко години на пазара за недвижими имоти се очаква да излязат над 816 000 квадрата жилищна площ, като това е статистика за жилищните комплекси и сгради, получили разрешение за строеж през последните две години.

Интересът на строителите за инвестиция продължава да расте и приоритет е намирането на достатъчно голям парцел, с атрактивна локация, който да задоволи насрастващите нужди на пазара.

 

Най-желаната дестинация остава центърът на столицата, но заради голямото пренаселване, трафика и липсата на паркоместа, фокусът и инвестиционните намерения значително се изместват към южните квартали на София.

Кварталът, развиващ се с най-бързи темпове, е Манастирски ливади - изток. До края на 2019 година само в района се очаква да се въведат в експлоатация 9 нови проекта, а още толкова очакват откриване на строителна площадка.

 

Данните на ИМОТИКОН сочат, че търсенето на жилищни имоти продължава да нараства, а покачването на цените не плаши подготвения и добре информиран купувач, тъй като пазарът се развива с добра устойчивост и икономически показатели.

“Днешният купувач иска ново строителство, но не такова, което е завършено преди пет години, а такова, което той може да модифицира и довърши спрямо собствените си изисквания” казва Диньо Добрев, изпълнителен директор на Акционерно Дружество “СНД Кепитъл”, от което е част и ИМОТИКОН.

Днес купувачът е изключително взискателен и добре осведомен, а банките се включват много активно при проверките и събирането на информация за обектите, допълва той.

По негово наблюдение над 90% от обектите, които в момента се строят в София, се реализират още преди Акт 16, като при взимане на Акт 16 нереализирани остават около 10% от апартаментите. “Всички очакват да се появи голям процент сгради, но тези сгради ще бъдат разпродадени предварително категоричен е Диньо Добрев.

Изготвено от ИМОТИКОН с партньорството на SND Capital по данни на НСИ, Национален регистър за ново строителство, БНБ и Агенция по вписвания.

Сподели новината

Тагове