Дизайнер съветва как да подберете най- добрите цветове за дома си

Дизайнер съветва как да подберете най- добрите цветове за дома си

29.08.2019 15:54

Как да съчетаем цветовете у дома си, за да направим стилна и същевременно съвременна компилация.

Боята е един от най-лесните начини да промените пространството. С една или две ръце, незабавно ще освежите всекидневна или ще придадете на спалнята изцяло ново усещане. Но изборът на правилния цвят може да бъде труден, особено ако нямате идея откъде да започнете. Вижте и няколко съвета от експерт по цветовете:

 

Започнете с това, което вече имате 

В много елементи на дизайна всички ние имаме свои индивидуални вкусове и харесваме определени видове декор. Но когато става въпрос за цвят, има толкова много нюанси, че може да бъде невероятно предизвикателство да избирате измежду десетките опции, пише The Spruce.

Затова е най – добре да започнете с това, което вече съществува в пространството - да разгледате съществуващите дизайнерски елементи, които обичате - като любимо изкуство, мебел, одеяло. Често можете да вземете нюанси от тези фиксирани или любими елементи, които ще работят добре по стените.

 

Помислете как ще използвате стаята

Ако сте стеснили вариантите до няколко любими нюанса, но все още не можете да намерите идеалния, помислете за това, как ще използвате пространството. Това е чудесен начин да се вдъхновите и да имате отправна точка. Цветът е личен избор и този, който избирате за определено пространство, зависи от усещането, което се опитвате да предизвикате.

За хола, например може да изберете енергичен нюанс на жълто или люляк, за да заредите с енергията на пространството за забавление, или успокояващо сиво или зелено ако е място за бягство и релакс.

 

Винаги тествайте боята на стената 

Картелът ще ви даде добра обща представа за това как ще изглежда цветът, но боята има тенденция да изглежда различно, когато е на стената. Тъй като светлината се променя през целия ден, тя ще изглежда по-тъмна и по-светла. Затова е добре да взимате проби от три до пет варианта, което ще позволи да прецените как осветлението ще промени сянката на стените ви, преди да се ангажирате с цвят.

 

Трябва ли да бъдат цветовете сплотени? Зависи 

Някои дизайнери обичат да поддържат тема в дома, залагайки на последователни и допълващи се от стая в стая нюанси. Но все пак изборът на цветове и как той варира в дома зависи изцяло от вашите собствени вкусове. Ако работите с отворен план - да речем, че кухнята, трапезарията и всекидневната са отворени една към друга - използването на един и същи цвят може да направи пространството да се усеща по-голямо. От друга страна, ако искате стаите да са по – ясно дефинирани по зони, използвайте контрастни нюанси.

 

Цветът трябва да бъде модерен години напред 

Боята е една от най-лесните форми за обновяване, която можете да направите в дома си, но това не означава, че ще трябва да пребоядисвате година след година. Висококачествената боя гарантира, че блясъкът и цветът ще се задържат с години напред (до 10 години!), но ако изберете по-модерен оттенък или просто ви омръзва, няма причина да не я смените след две до три години.

Цветът е едно от онези неща, за които някои хора имат много различни мнения. Особено когато става дума за по- модерни или по-експериментални цветове , кутия с боя може да стане изненадващо конфликтна тема сред двойките. Затова е важно да се направи компромис и да се намери цвят, който да отговаря вкуса на всички.

Сподели новината

Тагове