Патентни декларации се подават до понеделник


Понеделник, 31 януари, е последният срок за подаването на декларации от лицата, които се облагат с патентен данък. Това съобщиха в четвъртък от Главна данъчна дирекция (ГДД). Плащането на дължимия данък става на четири вноски през годината - януари, април, юли и октомври. Ако данъкът бъде платен до 31 януари, се ползва 5% отстъпка, припомниха от данъчната администрация.

Новият момент при патентната декларация е, че за разлика от предходни години, когато тя се подаваше там, където е адресът на обекта, сега това ще става по постоянен адрес на физическото лице и едноличния търговец и по мястото на данъчната регистрация за юридическите лица. До момента са подадени 67 хил. патентни декларации.

В понеделник е и последният срок, в който може да се плати данък върху личните доходи с отстъпка от 5%. От вчера вече започна изпращането на съобщения за дължимите данък сгради и такса смет към собствениците на жилища в цялата страна, съобщиха още от ГДД. От тази година част от местните данъци и такси ще се плащат в данъчните структури, а друга част - в общината, тъй като 145 общини от общо 264 вече имат подписани споразумения сами да администрират тези данъци.

Данък сгради и такса смет може да се платят на четири равни вноски през годината, но платилите до 31 март пълния размер имат право на 5% отстъпка. Сроковете за плащане на вноски са съответно краят на март, юни, септември и на ноември. От ГДД напомниха, че след влизането на винетната система отпада пътният данък, но остава задължението за данъка върху превозните средства.


Публикация на 2016-05-25 21:54:41
Източник:


Подобни новини:

ТЪРСЕНЕ