Масово се купуват двустайни апартаменти до 39 000 EUR


И през първото полугодие на 2014-а българинът предпочита покупката на двустайно жилище. Ако допреди няколко години клиентът беше склонен да отдели сума около 45 000 -50 000 EUR, то към момента заделя бюджет от около 39 000 EUR.

 

Редица от агенциите за недвижими имоти отчитат и съкращаване на срока от пускането на жилището за продажба до сключването на договор. Според агенция „Адрес” близо 30% от сделките се сключват в рамките на 30 дни. Според „ЕРА България” месец юни времето за продажба отнема средно 66 дни за градовете София, Варна и Бургас. За равнение през миналата година този срок е бил 120 дни.

 

Със 64% се е увеличил броят на сделките с жилища. Две са причините за това. Едната е политическата обстановка, а другата – случващото се в банковата сфера, коментират специалисти.

 

Когато говорим за пазара по българското Черноморие няма как да се споменем руснаците. С 35% по-малко сделки се реализират през това лято с рускоговорящи клиенти в сравнение с миналото лято. „Причините за подобно развитие са комплексни. Но най-важната от тях е геополитическата криза в региона Украйна-Русия. Тя неизбежно дава отражение върху интереса към покупка на втори дом“, отбелязва Теодора Димитрова, изпълнителен директор на „ЕРА България”.

 

В Европа се наблюдава слабо възстановяване на пазара на недвижими имоти. Очакванията са към края на 2014 г. в големите европейски градове цените да останат стабилни, докато имотите в по-малките населени места да отчетат по-силен ръст. Ниските лихви по ипотечното кредитиране също оказват положително влияние върху имотния пазар.


Публикация на 2016-05-25 21:54:41
Източник: Факти


Подобни новини:

ТЪРСЕНЕ